betrokken zijn is niet moeilijk

Ben je een getallenmens of ben je op mensen gericht? Cijfers maken deel uit van het geheel, maar ze betekenen niet het leven. Het klinkt zeker ouderwets in onze snel evoluerende tijden, maar de oplossing is eigenlijk zo simpel! Als iemand die ergens ter wereld mijn koffie teelt bijvoorbeeld niet in goeden levensomstandigheden leeft, zijn kinderen niet naar school kunnen en ook geen dak boven het hoofd hebben, dan kan ik dat niet met mijn geweten verzoenen.En economisch gezien is dit een veel grotere schade, want als mijn leverancier of boer enz. er niet mee kan groeien, dan kan hij in de toekomst niet mijn klant zijn of worden. Daarom is het belangrijk dat ik met iedereen in mijn omgeving een win-win situatie kan creëren.

Koken zonder zakjes en pakjes, dus zonder kunstmatige ingrediënten of smaakversterkers, conserveermiddelen, enz. kan een bouwsteen zijn voor het oplossen van problemen. Een simpel voorbeeld:

Palmvet of olie! Om het te produceren worden grote stukken oerbos gekapt. Hele stukken land worden gekapt om goedkope productie mogelijk te maken. Natuurlijk zal de welvaart in deze regio op korte termijn toenemen, zullen de oogsten op middellange termijn productiever zijn, maar de omgevingsomstandigheden veranderen, de hoeveelheden irrigatie of besproeing en kunstmest nemen toe om het niveau op peil te houden. Op een gegeven moment zal de bodem oververzadigd zijn en zullen de oogsten weer teruglopen. De welvaart neemt af, scholen worden gesloten en mensen moeten vluchten. Zakelijk succes op korte termijn leidt tot een economische catastrofe!

Een oplossing voor dit vermeende dilemma? Koopt u streekproducten? Bent u op zoek naar seizoensbeschikbaarheid? Waardeer je producten van echte kwaliteit zodat je lichaam het goed doet? 

 

Dan kan er eigenlijk maar één mogelijkheid zijn als je de vraag met ja wilt beantwoorden. Koop bewust je boodschappen:

  • seizoensgebonden
  • in je regio
  • en een goede kwaliteit

Natuurlijk kunnen we niet alles ter plaatse produceren en gebruiken we zeker producten uit andere landen, zoals de koffie. We kunnen hier niet op verantwoorde wijze koffie van een acceptabele kwaliteit produceren. Als u zich echter, net als bij koffie, zorgen maakt over ecologische verantwoordelijkheid en economisch verstand, dan moet u beslist een product uit het Fairtrade-systeem kiezen.

 

Zo kunnen we heel simpel en zonder veel moeite onze omgeving, ons milieu en vooral ons zelf gaan beschermen. Grote jongens heb je dan niet meer nodig, want de boer om de hoek kan het zeer goed aan je de nodige levensmiddelen te bezorgen.


Paul Bocuse zei:

"....In de huidige tijd kunnen de mensen niet meer eten, ze slikken het maar in.... "