Coöperaties

Robert's Kruidentuin

Robert's kruidentuin, gelegen in het prachtige Kloosterdorp Steyl. In een indrukwekkend decor aan de Maas kweekt Robert er kruiden en eetbare bloemen, die we graag in onze gerechten verwerken. Daarbij steunt ons Robert met kleine projecten en proefstukken, zoals laatst een heerlijke bieslookpesto en een Waldmeistersiroop


Permacultuur in Noord-Limburg

Permacultuur, een bijzondere vorm van benadering van de teelt van groenten en fruit, waarbij sociale, ecologische en economische vraagstukken op elkaar worden afgestemd. Het is een belangrijk stuk in onze voorziening met duurzame, zeldzame en lekkere ingrediënten. Dit proberen wij door educatie voor duurzame ontwikkeling in te brengen in de keuken. Hierin hebben wij een project gevonden dat er precies in onze voorstellingen past. Permacultuur in Noord-Limburg

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een inspirerende, boeiend werktuig, dat je kunt gebruiken, om je eigen wereld te veranderen. Het help te verkennen en en een routing te vinden om duurzame manieren van leven te creëren en te behouden. Zo zou blijvende ontwikkeling mogelijk zijn voor mens en natuur. Permacultuur kan worden toegepast op alle gebieden van menselijke activiteit, bijvoorbeeld in de tuin, in gemeenschappen, op het werk en op school, in het eigen dagelijks leven en persoonlijke levensstijl, in de landbouw, in steden en ook in de politiek.

Ethische basis

Drie ethische principes staan centraal in al het permacultuurwerk. Elk permacultuurproject is gericht op de realisatie ervan. Zij zijn:

  • Zorg voor de aarde.
  • Zorg voor de mensen.
  • Beperk consumptie en groei en deel overschotten.


De natuur als inspiratiebron

Permacultuur als ontwerppraktijk is geworteld in een diep begrip van de relaties tussen levende wezens en hun levende en levenloze omgeving. Het doel zou zijn om de herhalingen en wijzigingen - zogenaamde patronen - te herkennen waarop deze ecologische relaties zijn gebaseerd. Ze vormen de basis voor toekomstbestendig en duurzaam ontwerp. Met dezelfde zorg zou ook verkent worden, hoe ooit natuurverbonden maatschappijen vorm hebben kunnen geven aan duurzaam samenleven en daardoor in het verleden vorm hebben gegeven. In het model van de permacultuur werd ernaar gestreven om alle levende wezens en dingen die bij een plaats betrokken zijn, te begrijpen, evenals de verbindingen tussen hen in hun essentie.

Permacultuur ontwerpprincipes

De ervaren permacultuurontwerpers hebben hun begrip van de principes achter duurzame oplossingen en praktijken geformuleerd in eenvoudige leidende principes. Gebruik deze principes als een bril waarmee je gaat kijken naar de natuurlijke omstandigheden en de behoeften van de lokale bevolking om zo passende oplossingen te ontwikkelen.

Crises en transformaties

Met het oog op de verschillende crises in onze wereldwijde ecosystemen, brengt permacultuur duurzaamheid, balans en eerlijkheid in beeld. Permacultuur stelt mensen in hun eigen lokale omgeving en daarbuiten in staat om deel te nemen aan de noodzakelijke verandering naar een wereld die geschikt is voor kleinkinderen.

Netwerken

De permacultuurbeweging is wereldwijd en regionaal nauw verbonden met netwerken zoals transitiesteden, diepe ecologie, wilderniseducatie, drakendromen, stadstuinen, postgroei-economie, enz. Vooral educatie voor een duurzame ontwikkeling is hier belangrijk, leer van elkaar en vind oplossingen.


Bijzonder Brabants

"Bijzonder Brabants is het bedrijf van boer Henk, boer van de toekomst. Op zijn boerderij teelt hij op een zo natuurlijk mogelijke manier meer dan 100 bijzondere groenten in de open lucht. De groenten worden verkocht aan restaurants en particulieren. Uniek is dat de geologische breuk de Peelrandbreuk dwars door de tuin loopt. Op de boerderij kun je terecht voor lezingen, rondleidingen, diners, proeverijen en vergader arrangementen. Gasten zien waar hun eten vandaan komt, hoe (h)eerlijke groenten worden geteeld en proeven hoe smaakvol deze zijn. Ook verzorgt Bijzonder Brabants educatie activiteiten voor scholen. Het motto van boer Henk is: 'Als je goed voor de bodem zorgt dan kun je 365 dagen per jaar (h)eerlijk eten van dichtbij'."